Marťanská kronika

SOL 20 - Uzavření dohody

Služební cesta je u konce. Čeká nás návrat na stanici CoSMaS. Všechny korporace daly desky dohromady a rozluštily tajnou zprávu. Dřívější civilizace byla zničena. Proč? Z chamtivosti. Proto se naše korporace domluvily na uzavření mírové dohody o vzájemné spolupráci. Podepsat se museli všichni členové. Na oslavu uzavření této dohody probíhají bujaré oslavy s ocenění zaměstnanců a pozorrování zatmění měsíce, které je opravdu nádherné.

SOL 21 - Stanice CoSMaS

Stanice CoSMaS přešla opět do pracovního módu. Zaměstnanci jednotlivých korporací spolu spolupracují a radí si, jak by jejich technologie mohly být účinnější. Jsou tu opravdoví specialisté. Zaniknutí minulé civilizace jim bylo výstrahou i motivací k vzájemnému soužití. Prozatím to vypadá, že stanice bude dlouho dobře prosperovat.

SOL 19 - Putování

Ráno zlo poměrně krušné. Přece jen už máme velkou část cesty za sebou, ale také nás ještě dlouhá cesta čeká. Po snídani vyrazily jednotlivé korporace opět každá svým směrem. Večer je zastihla písečná bouře - nikdo neutrpěl žádné zranění a všichni jsou v pořádku.

SOL 18 - Setkání

Na základně vládne klid. Je na ní slyšet pouye šum z rádia uklizeček, kuchařek a potřebného personálu, který zajišťuje provoz stanice v nepřítomnosti jejich zaměstnanců.

Zaměstnanci se potýkají na svých služebních cestách s různými překážkami, protože kompas na Marsu funguje jinak než na Zemi a ne každá cesta byla již objevena. Avšak i přes tyto obtíže se shledáváme s ostatními korporacemi na jednom místě, které vlastní lidé ze svobodných kolonií. Klid, radost, pohoda, odpočinek. Tyto pocity zažívají snad všichni zaměstnanci. Dobré jídlo je již připraveno! To je pochoutka. Po vydatné večeři každý zaujal to nejpohodlnější místo a odebral se na kutě, přece jen služební cesta ještě nekončí.

SOL 17 - Služební cesta

Na celé základně yavládl zmatek. Zásobovací lodě přilétají a zase odlétají. Všude jsou slyšet hlasy, které odpočítávají minuty do odjezdu. Yaměstnanci se vydávají na služení cestu. Každá korporace jinam, aby prozkoumali vzdálenější místa od stanice CoSMaS. Cílem této mise je získat část keramických desek starověké civilizace, dát je dohromady a rozluštit zprávu.

Jaká bude služební cesta? Bude to rutina nebo zaměstnance čeká něco neobvyklého? To můžeme jen hádat.

SOL 16 - Marťanská abeceda

Abychom prohloubili znalosti ohledně Marsu, rozhodli jsme se, že se dnes naučíme marťanskou abecedu. Abecedu jsme vyčetli ze starého deníku, který nám byl k dispozici. Aby tento den nebyl jen o učení, vyplavili jsme endorfiny při ydoláváí finské stezky (ano, Finové jsou také na Marsu). Poté se sešla místní kapela a hrála nám celý večer.

SOL 15 - Surovinová jáma

Korporace vybírají své nejlepší zápasníky! Maséři mají plné ruce práce.  Do ringu jsou vysláni vždy zástupci každé korporace. Jejich nejzranitelnějším místem je jako u Achillea pata. Každý si ji hlídá. Prásk! Šlachy praskají. První je venku. Už další dva. A vítězem je Corona! Další kolo. Corona vypadává jako první. Titul neobhájili, vyhrává Arcos. Další match je tu! Arcos se drží, avšak šampiónem se stává Targa! Po přestávce se ring opět plní. Diváci mají své favority. Poslední tři zůstávají a ring se zmenšuje. Targa, Hosaka a Savant. Kdo zvítězí tentokrát. Hosaka, Savant, Targa? Targa ne. A je to.. Chvíle napětí. Savant Aviatics! Opět nové kolo. Tentokrát se v duelu setkává opět Hosaka a Savant. A favoritem tohoto kola je Hosaka! Avšak na závěr přichází do ringu největší šampióni a mistři toho boje. Za Coronu - Phérl, za Arcos - Míša, za Hosaku - Jiřík, za Savant - Klárka, za Targu - Bárbie a za Black Mesu - Adudin! Radostné ovace se rozléhají stadionem. Nejdříve dochází síly Coroně a Tarze, poté vypustil duši zástupce z Black Mesy. Vyřezen je i Savant. V závěrečném souboji se tedy utkává Arcos a Hosaka! Boj je napínavý, dechberoucí. Nikdo nevíme, jak to dopadne. A vítězem se stává Jiřík z Hosaky, kterého jeho podřízení berou na ramena!

Odpoledne nám došla na stanici elektřina a oheň v dnešní době je jen přežitkem. Avšak nutně jsme ho potřebovali. Proto jsme museli vyrobit přístroje, do kterých oheň uložíme a přineseme ho na stanici. Vyvěrá totiž z marského kráteru poblíž stanice CoSMaS. Nejlepšími přístrojáři a přenašeči jsou zástupci z korporace Corona Industries.

Večer všichni zaměstnanci zkusili své štěstí v nově otevřeném casinu Masinu.

SOL 14 – Meteorologické stanice

Hra! Utíkej! Bacha! Bod! Out! Ve zdravém těle dravý duch aneb wachball je v plném proudu! Kdo vyhraje? Ucha nebo nosy? Je to napínavý zápas. Všichni jsou skvělí sportovci.  Fyzička výborná, avšak ucha zůstávají ušima a nosy odnáší trofej.  Celé odpoledne se nám tu prohání písečná bouře. Musí se opravit meteorologické stanice, aby se mohl zaznamenat úhrn srážek a síla bouře. Nejrychleji meteorologickou stanici opravila korporace Corona Industries, které zjišťuje, že úhrn srážek byl opravdu veliký. To nám náladu nekazí. Stanicí se rozléhá mocný zpěv, zaměstnanci odpočívají u deskových her a jsou zásobováni teplými pitinami. Den už se chýlí k večeru a na pořadu dne je trocha výuky, cvičí se marťanská abeceda a navádění ponorek v místních vodách.

SOL 13 – Dovolená

Na základně zavládlo ticho. Máme dovolenou. Vyrážíme zpět na Zemi. Byť máme mnoho zaměstnanců, musíme se pojistit a udělat nábor do budoucna. Proto jsme ani na dovči nezaháleli. Z věže jsme si prohlídli rajón, ve kterém budeme hledat nové rekruty. Korporace se do tohoto úkolu vložily s velkou vervou a vzaly tuto misi zodpovědně. Na dalších sto let má stanice CoSMaS dobré vyhlídky. Personál nám rozhodně chybět nebude! Nejvíce nových rekrutů získala korporace Corona Industries.

Po náboru jsme doplnili zásoby a vyrazili zpět na základnu. Letěli jsme expresními raketami, avšak raketě, ve které byli starší zaměstnanci, selhal hyperpohon. Korporace Savant Aviatics musí ještě zapracovat na vývoji svých pohonů. Pro starší zaměstnance nakonec přiletěla náhradní raketa, ve které jsme pěli cestovní písně, čímž jsme bavili posádku rakety. Písně a dobrá nálada přetrvávaly celý večer.

SOL 12 - Byrokracie

Sbíračka modrých marských bobulí nám zabrala celé dopoledne. Odpoledne jsme vyzkoušeli uměle vytvořenou vodní plochu a poté jsme se vrhli na papírování. Zítra si totiž celá stanice CoSMaS bere dovolenou. Před tím musíme vyplnit plno formulářů. Zaměstnanci se potýkají s nerudnými, zmatenými, ukecanými, pomalými, hlasitými, tichými, náročnými, ale i hodnými aj nápomocnými úředníky. Úřady na Marsu jsou hodně podobné těm pozemským a úředníci jsou holt úředníci. Pracovníci byli testování v navigaci v otevřeném terénu, řízení raketového provozu, fyzických zdatnostech, znalostech marské fauny a flóry, v rychlosti stavění polních ubikací a vázaní pastí na vetřelce. Také absolvovali kurz první pomoci. Nakonec zaměstnanci zvládli vyřídit všechny formality a zítra se můžeme klidně vydat na dovolenou.

SOL 11 - Projekt Phobos

Ráno jsme začali sportovním tréninkem, abychom se fyzicky připravili na odpoledne, kdy nás opět kontaktoval pan, jehož jméno není vůbec důležité, s další zakázkou. Tento pán se snažil získat data od umělé inteligence, ale když se snažil zjistit něco o projektu Phobos, tato technologie se sama zničila. Jediným vodítkem, které dokázal získat, byly souřadnice. Jenže pan Neznámý si nemůže dovolit vystupovat na veřejných místech za slunečního svitu. Dohoda byla tedy uzavřena. Vydali jsme se na dané souřadnice, kde jsme našli trosy sestřeleného kluzáku a pilotovy záznamy. Těmi jsme byli dovedeni až k troskám dávno zaniklé civilizace.

SOL 10 - Družice

Dopoledne proběhlo školení zaměstnanců stanice CoSMaS. Pracovníci byli proškoleni ve stavění letních ubikací a byl jim udělen výcvik ošetřování vážných zranění. Odpoledne jsme kalibrovali družice. Nejlepšími kalibrátory byla korporace Savant Aviatics. Poté jsme se vydali za marským uměním. Byly vytvořeny 4 obrazy: Láska houbařská, Raketou na Mars, Venuše a Mlhovinová bouře. Večer proběhly bujaré oslavy, neboť jsme odpálili raketu Pathfinder. Odpal byl zakončen velkolepým zpěvem.

SOL 9 . Discwars

Hola, hola, hola! ítejte na discwarsovém klání! Družiny se rozcvičují již od rána. Nejlepší marští sportovci a rozhodčí si tento zápas nenechávají ujít. Připravit, pozor, začínáme! Faul, nedovolené bránění, výhra. Celý turnaj byl napínavý až do konce! Výsledky byly velmi těsné. Avšak nakonec vyhrál tým Arkosu!

Večer probíhá polní cvičení a stavíme polní kuchyň - vaříme si dezert. Dnes svítí Slunce dlouho, takže využijeme i naši solární sprchu.

SOL 8 - Inestoři

Podívejte se! Přijíždí vzácná deegace aneb investoři, kteří podporují naše korporace. Musíme je přesvědčit, že neinvestovali zbytečně. Jak jinak je přesvědčit, než jim předvést, jak se nám dařilo na misích.  Každá korporace tento úkol pojala po svém a každá si vede bravurně. Investoři se zaměřili na humor, dramaturgii, pracoviště a celkový přístup k práci. Nejvíce přesvědčivou korporací byla Targa Enterprise.

SOL 7 – Svobodné kolonie

Hele, podívejte se, přiletěl nám fotograf! Většinu dopoledne jsme strávili právě s tímto milým pánem, abychom nafotili plakáty, které nalákají nové rekruty na naši stanici. Poté proběhl velký souboj vetřelec versus predátor.

Odpoledne jsme navazovali kontakty se svobodnými koloniemi, které byly založeny již ve 22. stol. Obyvatelé těchto kolonií byli donuceni opustit Zemi. Jelikož jsou tyto kolonie velmi staré tak i jejich technologie jsou zastaralé ba i nefunkční. Proto jsou otevřeni možnosti uzavřít s námi spojenectví, avšak jen za určitých podmínek. Některým koloniím chybí ženy, cash, svačiny, jiným tichá společnost, numerologii, waterboarding a papers, please! Nejrychleji uzavřela dohodu s těmito koloniemi Hosaka.

Večer byly bujaré oslavy s mocným zpěvem. ALE! V noci naše společnosti kontaktoval pan, jehož jméno není vůbec důležité z korporace, jejíž jméno není vůbec důležité. Oznámil nám, že nedaleko naší stanice havarovala družice, ve které jsou data, jež pana Neznámého velmi zajímají (zejména modul umělé inteligence). Jenže to není tak jednoduché, musíme tam být dřív než armáda. Přece jen to není úplně legální záležitost. Modul umělé inteligence a nejvíce dat získala Corona. Ale pšt!

SOL 6 – Technické sítě

Miloš, propanbutan, faul, dotyk. I tato slova padala při tréninku na ringoball! Trénujeme jako o život, neboť se blíží ringové klání. Odpoledne jsme zjistili poruchu technické sítě, proto jsme vyslali tým specialistů, aby závadu opravil. Specialisté se museli prodrat skrze větrací šachty, kanalizační kanály a překonávali různé další překážky. Večer proběhlo polní cvičení a večerní očista pod solární sprchou.

SOL 5 – Pilotní zkoušky

Dopoledne probíhají těžké práce, staví se cvičné okruhy pro kluzáky. Okruhy mají mnoho překážek a míst, na kterých kluzáky musí zastavit. A také cílovou čáru. Stavební komise hodnotí rozmanitost a estetiku drah, ale i způsob letu jednotlivých kluzáků. Nejlepšími staviteli a testovateli se stala korporace Corona Industries. Večer probíhá zpěv u ohně, právě na oslavu otevření nového okruhu.

SOL 4 – Hackování

Sol čtvrtý začal hned z rána učením a zkoušením zručnosti zaměstnanců stanice. Zejména jejich orientace a mapování vesmíru, luštění cizích signálů a rozdělávání ohńů na nehostinném povrchu Marsu. Po občerstvení v kantýně se naši zaměstnanci vydali na daší misi, tentokrát se museli pracovníci vcítit do role hackerů a nabourat se do databáze, ze které zjišťovali tajné informace. Díky novm technologiím od Hosaka Cybernetics se mohli zaměstnanci přímo fyzicky ostat do světa virtuálních dat. Nejvíce dat se podařilo získat korporaci Targa Enterprise. Při posledních slunečních paprscích se pracovníci rozdělili podle svých pracovních pozic. Vědci a technici objevovali stanici Cosmas, kadeti přijali nnouzový signál z první marské kolonie, ve které byl narušen plášť a došlo ke katastrofálnímu úniku atmosféry. Kadetům se podařilo zachránit dva opičáky – Francise a Květoslava, o které nyní pečujeme. Tým inženýrů testoval cestováí časem.

SOL 3 - Rakety

Korporace Savant Aviatics se zabývá vývojem a stavbou vesmírných raket. Práce mají nad hlavy, ale zaměstnanců málo. Korporaci došla zakázka na 15 raket, jenže vytvořit raketu není jen tak. Saviant Aviatics se proto dohodla s ostatními korporacemi, že jim pomohou. Každá vytvoří právě 3 rakety - malou, střední a velkou. Firmy musely dbát nejen na technické vymoženosti, rozměry a druh pohonu, ale také na estetiku. V průběhu dopoledne se nám podařilo rakety dokončit a během odpoledne proběhlo jejich testování. Největší úspěch měly rakety korporace Corona Industries. Ironií osudu bylo, že korporaci Saviant Aviatics, která je obvykle přeborníkem právě v tomto odvětví, rakety téměř nelétaly. Protože všichni byli cítit palivem a potem z těžké práce, proběhla očista zaměstnanců pod solární sprchou společně s mocným zpěvem.

SOL 2 - Materiálová věda

I zkušenosti v kuchyni jsou důležité, proto jsme se hned z rána chopili škrabek a nožíků a oškrabali baklažány. Poté jsme si šli zahrát vetřelce a predátora do místní divočiny, také proběhl nácvik nástupů do řad podle velikosti a bezpečnostních postupů v krizových situacích. Po poledni nás opět čekala mise, tentokrát jsme identifikovali různé slitiny podle jejich složení. Avšak nebylo to jen tak, každý dílčí prvek prodávali překupníci, jejichž ceny nebyly zrovna nízké. Museli jsme zapojit fantazii, představivost, zápal, štěstí a nadšení. Podařilo se nám rozpoznat složení téměř všech slitin.

Večer se testovaly Mars Rovery a také rovnávaha zaměstnanců ve stavu se sníženou gravitací a ve stavu bez tíže.

SOL 1 - Průzkum

Dnes jsme si trošku přispali, protože den na Marsu trvá o 30 minut déle než den na Zemi, proto se marskému dni říká SOL. Abychom se pořádně připravili do práce, museli jsme si nedříve dodělat naše uniformy. Každá společnost měla svou barvu nášivek a jednotliví zaměstnanci byli odlišeni podle jejich pracovní pozice (vědci, technici, kadeti, inženýři). Jakmile Slunce dosáhlo nejvyššího bodu, rozléhal se táborem zvuk nůžek a šicího stroje. V našich řadách se totiž našla neobyčejně šikovná švadlena, která nám pomohla uniformy dodělat. 

V (zemských) odpoledních hodinách jsme byli vysláni na první misi - mapování terénu. Úkol to byl nesnadný, ale nakonec se nám podařilo povrch dostatečně prozkoumat. Po misi jsme se šli občerstvit, abychom měli dost síly na večerní utkání v Marsballu - oblíbená sportovní aktivita marťanů.

SOL 0 - Příjezd

Vítejte na marské stanici CoSMaS! Těmito slovy nás přivítal staniční personál po našem dlouhém letu ze Země. Cesta proběhla bez větších obtíží, byť proletět meteorovým pásem byl pro piloty obtížný úkol. Naše raketa se mírně odchýlila z kurzu, ale toho jsme si ani nepovšimli, protože jsme většinu cesty strávili v kryokomorách. Na stanici nás čekala trocha toho papírování, kontrola u vstupní brány pomocí skenu otisků prstů bránící vstupu nepovolaných osob, ubytování se do ubikací a oslava zdařilého příletu na Mars.